De duinherten in De Telegraaf

In het voorjaar van 2015 zijn er volgens wethouder Udo Kock liefst 2800 duinherten. Dat is op basis van de telling in 2014. In werkelijkheid lopen er al meer rond.
In het voorjaar van 2015 zijn er volgens wethouder Udo Kock liefst 2800 duinherten. Dat is op basis van de telling in 2014. In werkelijkheid lopen er al meer rond.

Vorige week schreef Hans Vermaak in zijn column Tegenpool in De Telegraaf over de sportvisserij. Naar aanleiding van een opmerkelijke uitspraak van de heer Johnas van Lammeren, die namens de Partij voor de Dieren een zetel bezet houdt in de Amsterdamse gemeenteraad, schreef ik de columnist aan.

Met onderstaand resultaat. Het spreekt vanzelf dat ik hem en de Telegraaf dank verschuldigd ben voor alle aandacht. Want welke andere krant brengt het schandaal van de hertenpopulatie eens voor het voetlicht?

uit De Telegraaf van 20 januari 2015:

door Hans Vermaak

Natuur
De reacties op het stukje van vrijdag over sportvissen zijn voor het grootste deel voorspelbaar: Van ‘mag ik nu ook al niet meer rustig hengelen?’ tot ‘blijf met je poten van mijn sport en ontspanning af!’.

Een lezer wond zich op over een opmerkelijke uitspraak van Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren): “De diervriendelijkheid van beleid mag niet afhankelijk zijn van de aaibaarheid van de diersoort.” Hij voert naar eigen zeggen ‘een soort van privé-oppositie tegen de opstelling van de Amsterdamse raad inzake het beheer van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar de overpopulatie echt groot is’.

Dat is weer eens wat anders dan vissen. De discussie over het wel of niet afschieten van de duinherten speelt al jaren. De provincie wil de populatie via afschot verkleinen, de omringende gemeenten ook en de omwonenden helemaal. Tuinen worden kaalgevreten en menig automobilist kreeg zo’n beest bijna onder de wielen. Amsterdam, eigenaresse van het gebied, weigert toestemming. Een gemeenteraad vol stadsmensen kan geen zinnig natuurbeheer uitvoeren, constateerde CDA-wethouder Hester Maij al jaren geleden.

“Gevolg: een groot duingebied dat achteruit keldert in zijn biodiversiteit”, stelt de mailer. Hij wijst op het rapport ‘Parels van de duinen’, dat te vinden is op zijn website herstelinheemsduin.nl.
De Amsterdammers maken zich druk over de schattige Bambies, maar vergeten dat door het wegvreten van bloeiplanten de vlinders in het nauw komen, want zij leven net als andere insecten van de nectar.
Vlinders zijn mooi, maar blijkbaar niet aaibaar.
hvermaak@telegraaf.nl

Tot zover De Telegraaf. Het rapport Parels van de Duinen 2014 kunt u downloaden, u dient even deze webpagina te doorzoeken:

https://www.waternet.nl/projecten/dossier-damherten/actueel/actueel/actief-beheer-damherten/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>