kraansvlak images

FreeNature wil het Kraansvlak kapotmaken

 

 

Hordes publiek, beladen met camera's, verjagen de dieren en maken van een natuurlandschap een safari-pretpark. No way.
Hordes publiek, beladen met camera’s, verjagen de dieren en mogen van een natuurlandschap een safari-pretpark maken? No way.

 

FreeNature is een stichting die zich heeft toegelegd op het uitzetten van aaibare graasdieren in de Nederlandse natuur, zoals Schotse koeien, want dat verhoogt de recreatieve waarde. Helaas heeft dit recreatieschap zijn oog laten vallen op ons mooie Kraansvlak, een van de laatste rustgebieden in de duinstreek.

Het Kraansvlak is gelegen westelijk van Haarlem en maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid Kennemerland. In dit afgelegen doodstille duin zouden bezoekers alleen mondjesmaat en onder leiding van de boswachter mogen komen, want het Kraansvlak is zowat het enig overgebleven rustgebied in de duinen.

Dus spaarzaam te houden excursies, ook om natuurlijk te kijken naar de Wisenten die er al enige jaren rondlopen. Dat is dan al een concessie; voorheen kende het natuurgebied een absolute rust: de toegang was voor iedereen gesloten. Omdat die aaibare bizonbeesten er lopen, moet het gebied nu voor jan en alleman opengesteld worden? Wat denkt die stichting wel.

Natuurbeschermers kom hiertegen in opstand! Met uw steun wil stichting Herstel Inheems Duin procederen tegen PWN die het gebied beheert, mocht het zover komen. Het is verdorie een streng beschermd Natura2000-gebied. De gemeente Bloemendaal wil er al een voetpad doorheen hebben. Maar gaf een gemeente ooit om natuurbehoud? Retorische vraag.

kraansvlak images
Massatoerisme verhoogt niet het gevoel voor wildernis en de natuur zelf is minder natuur

Het mag niet zo zijn, dat de schaarse natuur die hier nog gevrijwaard is gebleven van menselijke drukte verdwijnt. Ik zou willen zeggen: Leave nature free van stichting FreeNature. Die wil enkel de mens tegemoetkomen in zijn verstorende recreatiedrang. Met natuurbehoud heeft het niets van doen.
En alsof je al niet overal mag fietsen, wandelen en struinen in de wijde omgeving van het Kraansvlak!
Behoud dit laatste rustgebied. Voor de schuwe vogelsoorten die stille broedplaatsen nodig hebben.   Voor de stilte, dat wezenlijke, maar onderschatte kenmerk van natuur.

In Vakblad Natuur Bos Landschap, novembernummer, schrijft de onverlaat Fokko Erhart van deze recreatiestichting dat ‘de vraag naar toegankelijke natuur toeneemt’.  Als de vraag naar vakantiebungalowtjes toeneemt gaan we dan ook de natuur volbouwen? Het doel van natuurbehoud is niet in de eerste plaats om in de menselijke consumptiebehoeften te voorzien.

K. Piël,
St. Herstel Inheems Duin 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>