Partij voor de Dieren beledigt jagers en vleeseters

Een stukje van het artikel in Het Parool van de Partij voor de ieren, maandag 9 maart j.l.
Het opinieartikel in Het Parool van de Partij voor de Dieren, maandag 9 maart j.l.

 

De heren Bram van Liere, lid van de Provinciale Staten Noord-Holland  en Niko Koffeman, lid van de Eerste Kamer, schreven namens de Partij voor de Dieren in Het Parool  van 9 maart het opinieverhaal ”Dieren afknallen met PvdA en D66”.

Vandaag donderdag 12 maart verscheen een weerwoord van Nico Papineau Salm, Statenlid PvdA Noord-Holland, alsmede, en met grote dank aan de redactie, de bijdrage van onze stichting (die wellicht, als het juridisch tij niet al te zeer tegenzit, het liefst de hoofdstad voor de rechter wenst te slepen wegens de OVP-achtige veehouderij van Damherten in de Awd).

Hieronder volgt onze bijdrage.

”Partij voor de Dieren beledigt jagers en vleeseters” [titel]
 
Hoog in het vaandel van de Partij voor de Dieren staat geschreven dat ‘plezierjagers knallen op weerloze dieren’.
Deze verkiezingskreet verkettert niet alleen de jager, het is ook een forse belediging voor de medewerkers van de abattoirs die –hopelijk toch met enig plezier in hun zware werk- dieren slachten. En ook voor de 95 procent van de Nederlanders die -hopelijk met enig genot- hun vlees verorberen. Zij allen worden in hun genoegen geschoffeerd door een intolerant partijtje. Vijf procent van de Nederlanders eet geen vlees, groter kan de PvdD logischerwijs niet worden.

Het niet-jagen in stiltegebieden is hun recente, gesneefde streven. Jagen gebeurt daar een paar keer per jaar, maar de boer zal er vaker met zijn lawaaiige traktor het land bewerken. Het boerenland is altijd bedoeld om van te oogsten. Waarom dan geen wild?

 

De Partij voor de Dieren verkondigt tal van groene standpunten. Voor menig kiezer zal de partij overkomen als natuurbeschermer eerste klasse. Ik zeg: het is wat dat betreft de slechts denkbare partij. De schade van een half miljoen ganzen die onze laatste echt voedselarme, maar daardoor soortenrijke natuurgebieden onderpoepen, vormt een grote zorg voor de terreinbeheerders. Die zijn die beesten liever kwijt dan rijk.
De jacht op kraaien en vossen betekent minder predatie (het doden en als voedsel gebruiken van dieren) op de geliefde weidevogels, en die hebben het al zo moeilijk.

Het door Van Liere en Koffeman bekritiseerde D66 was eerst tegen de jacht op de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar komt daar langzaam van terug. Aanleiding zijn drie onderzoeken die grote schade aan struiken en bloemplanten aantonen.
De biodiversiteit gaat daar hollend achteruit, nu al door drieduizend herten. De duinbossen verloren al jaren geleden hun kruid- en struiklaag. De PvdD wil hier zeker een tam hertenkamp? Dat is leuk voor een nepsafari. Hoog tijd dat de jagers komen om het evenwicht in de natuur terug te brengen.

Kees Piël,  St. Herstel Inheems Duin

Ps. Voor de liefhebbers van tweets:
https://twitter.com/Prunusjager/with_replies

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>