Spechtbomen omgehakt

 

 

 

De specht heeft baat bij dode bomen. (Foto: Henk Bos).
De specht heeft baat bij dode bomen. (Foto: Henk Bos).

De Heemsteedse Courant -26.100 huishoudens ontvangen het blad wekelijks in de bus en daar komt nog de losse verspreiding via benzinestations e.d. bij-,  is voor mij een zeer belangrijk medium om de bewoners in de buurt van de Waterleidingduinen te informeren.

Bij deze wil ik gaarne de redactie dank zeggen. Die is altijd welwillend geweest ruimte te geven aan HID’s grieven over het natuurbeheer in de Awd.

De tekst hieronder verscheen als artikel in het nummer van 11 februari. Henk Bos is een bijna te vermaard waterleidingduin-bezoeker, fotograaf en tevens wat mij betreft een enigszins al te groot bambieliefhebber. Hij was wel zo bereidwillig om een foto bij m’n artikeltje te leveren. Dus echt een karakter mannetje, alias awdbossie! Te zien op foto is een vrouw Kleine bonte specht. Het artikel:

Spechtbomen omgehakt

Vogelenzang  – Ingezonden brief door amateurbioloog Kees Piël over verwijdering van dode bomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Pal ten noorden van ingang Oase, Amsterdamse Waterleidingduinen, ligt een mooi binnenduinbos. In de kroonlaag zie je zomereiken, esdoorns én inheemse vogelkers. Ja, de vogelkers kan uitgroeien tot heuse bosboom. Net zoals zijn neef trouwens, de Amerikaanse vogelkers. Waternet is druk doende deze woekerende exoot, de ‘prunus’, uit het duinlandschap te verwijderen. Ik mocht als vrijwilliger de prunus te bestrijden. Voordat om duistere redenen die vergunning werd ingetrokken, begin 2011, was ik er in geslaagd om bijna alle Amerikaanse prunus in het ‘Bos van Oase’ te ringen. Je verwijdert met de bijl een strook bast, de boom gaat dood. Zo is niet alleen een lastige exoot bestreden, bovendien is het bos rijker aan ‘staand dood hout’.

Dood hout wordt wel de ‘rijkste habitat in een gezond bos’ genoemd. Ruim een derde van alle biodiversiteit en naar schatting 50 procent van de totale bosfauna is afhankelijk van dood hout! Voor spechten is het staande dood hout precies even belangrijk als liggend dood hout. Dat hebben de bosecologen uitgevogeld. Nu ontdekte ik onlangs dat Waternet al ‘mijn’ geringde dode bomen heeft omgezaagd. Een belangrijk natuurlijk kenmerk van het bos is letterlijk onderuitgehaald. En daarmee is de natuurbeschermingswet ernstig overtreden. Wat bezielt Amsterdam toch?

K. Piël, Amsterdam, Herstel Inheems Duin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>